U heeft geen producten in uw winkelwagen. Ik wil verder winkelen
Jan-Willem van der Male en Noortje Veerman wonen met hun baby Luus in een tiny house van slechts 17,5 m² in Dronten. Zij doen dit geheel off-grid en zijn dus niet aangesloten op voorzieningen als gas, stroom en riolering. Een rocket stove is de enige verwarming en slechts 4 zonnepanelen op het dak zorgen voor de stroomopwekking, waardoor het jonge gezinnetje gedwongen is om zuinig en minimalistisch te leven.
Tijdens het experimenteren met zijn eerste woonbusje vraagt Rob van Diessen zich af of hij niet van het gas af kan. Als hij kan koken op inductie kan hij die gevaarlijke gasflessen gedag zeggen. Inductie lijkt hem ideaal, maar is dat mogelijk in zijn off-gridleventje. Natuurlijk!
Ruim een jaar geleden besloten Iris en Bouke, ook wel bekend als het bewuste stel een eigen tiny house te bouwen. Ze vertellen over hun huisje en hun energievoorziening. We waren op dat moment op een lange treinreis door Azië en zochten een manier om het fijne reisgevoel vast te houden bij terugkomst in Nederland. Denk: weinig spullen, veel in de natuur, weinig uitgaven, elke ochtend de vrijheid om te bepalen wat we die dag gingen doen. Een tiny house bleek dé oplossing voor onze wens!
Norbert is zijn drukke horecabaan van 100 uur per week zat . Hij heeft jarenlang keihard moeten werken om zijn dagelijkse leven te kunnen bekostigen. Tijd om te genieten, was er nauwelijks. Daar brengt hij nu verandering in. Norbert heeft er namelijk voor gekozen om een eigen Tiny House te bouwen, met als belangrijkste doel: zo onafhankelijk mogelijk leven.
Den Helder kent een uniek tiny house-project, de Falgatuinen. Op een groen terrein zijn 33 kavels gerealiseerd waarop liefhebbers van klein wonen permanent en voor onbepaalde tijd mogen wonen. Nicoliene is sinds afgelopen zomer een van de huidige bewoners. Samen met haar dochter Fay (18), zoon Dion (11), een hond en een kat leeft zij nu heerlijk onafhankelijk off-grid..
In oktober vorig jaar hebben Marco Clazing en zijn vrouw een Catamaran aangeschaft, waarmee zij de wereld willen rondvaren. “De Catamaran ligt op dit moment in een haven in Spanje, tussen Barcelona en Valencia. We beginnen ons avontuur daarom in de Middellandse Zee, om vervolgens door te varen naar waar de wind ons brengt.”
Als locatie-onafhankelijke ondernemers verblijven ze veel in het buitenland en een camper bleek dan ook wel heel goed bij hun manier van leven te passen. Maar was het ook mogelijk om een duurzaam huisje én kantoor op wielen te bouwen? Jazeker!
Patrick Troisfontaine heeft in april 2020 een kruiser aangeschaft, waarmee hij de Nederlandse, Belgische en (deels) Duitse binnenwateren wil verkennen. “De Beachcraft uit 1982 was weliswaar vaarklaar, maar voldeed niet helemaal aan mijn wensen”, vertelt hij. “Door de jaren heen zijn diverse uitbreidingen gedaan. Ook beschikte de stalen boot nog over oude bedradingen, die bovendien niet gezekerd waren. Daarom heb ik besloten om de complete elektronica te vervangen. Ook heb ik een energiesysteem toegevoegd, waardoor ik volledig zelfvoorzienend op mijn boot kan verblijven.”
Bedrijven én particulieren kunnen tal van ambities hebben om hun vervoersmiddelen te verduurzamen. Dat hier soms heel bijzondere en ook ontroerende verhalen tussen zitten, bewijzen we met het verhaal van Herman de Jong (64). Herman leidt helaas aan een ongeneeslijke vorm van kanker en moet regelmatig naar het ziekenhuis. Omdat zijn weerstand laag is en hij niet meer dan vijftig meter kan lopen, maakt hij hiervoor gebruik van een overdekte elektrische scootmobiel (Tuk Tuk). Om te zorgen dat Herman zijn ritten betrouwbaar, veilig én in alle rust kan afleggen, heeft Stroomwinkel recent een 60 Ah accusysteem met vijf Victron accu’s in zijn scootmobiel geïnstalleerd.
Jos Mark is eigenaar van Campingtrend.nl; een onafhankelijk kampeerplatform waarop hij uitgebreid vertelt over zijn vakanties én ultieme tips deelt met kampeerliefhebbers. Zijn kampeermiddel van dit moment is een Hymer B-MC T600, die hij tevens gebruikt als rijdend kantoor en als hotel op wielen.